Claudia met een hart voor dieren
Boeba wast Timo
Dit is de 8 maanden oude Balou. Hij is samen met zijn zusje Nova gevonden in de haven van Antwerpen. Balou zoekt een thuis.
Nova
Louise, de "diva", heeft het dankzij Claudia gehaald, zij was immers vergiftigd.
"Hoi, ik ben een knappe, zwarte kater van 10 maanden en heet Timo. Ik kan soms een beetje bruut zijn bij het spelen en dan wordt ons Louise chagrijnig, pff een echte diva, maar ik en mijn vriendjes Baloe en Nova hebben veel lol met elkaar. Mijn opvangmama Claudia vindt wel dat ik lief ben, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik Boeba vaak om knuffels vraag. Naar mensen toe ben ik eerder een angsthaas. Je kan mij dus best niet alleen adopteren, liefst heb je een stiefbroertje of -zusje thuis die heel sociaal is naar mij en mensen toe. Is er iemand met veel geduld die mij een kans wil geven?"
Claudia Lovsin, de opvangmama waarover sprake, is een collega. Zij werkt als administratief medewerker in het Kaaibureel 913 op de containerterminal van het bedrijf PSA in de haven van Antwerpen, maar tijdens haar vrije tijd vangt ze thuis met veel liefde kittens en katten op tot ze groot en/of gezond genoeg zijn om geadopteerd te worden.
Hoe ben je hierin gerold, Claudia?

Het begon 4 jaar geleden toen Annemie, die voor het PSA-bedrijf werkt, besloot om 2 katten op te vangen voor het dierenasiel Canina in Essen. Door haar enthousiasme kreeg ik al vlug het idee van "Hey, dat zou echt nog eens iets voor mij zijn." Op mijn 16de verzorgde ik zelf een verlaten en ziek poesje van enkele dagen oud. Angel - nu 18 jaar - is trouwens nog steeds bij mij. Dus die ervaring had ik al, hoewel dat geen must is om gastgezin te worden.


Zijn er dan speciale voorwaarden om opvanggezin te worden?

Toen ik me opgaf als opvangmama bij Canina, hebben ze iemand gestuurd voor een kennismakingsgesprek en te kijken of mijn appartement in orde was. Men keek of ik een extra kamer had om zieke of te jonge poezen apart te zetten van Angel en Kitty.
Angel met baby Tijger
Kitty overleed op 18 juni 2016 aan nierfalen
Je kiest zelf of je kittens opvangt die nog gevoed moeten worden of niet. Als je ziek bent, worden je katjes tijdelijk opgevangen door een ander gastgezin. Vakantiedata geef je op en die periode word je niet opgebeld.
Tijgertje voor en na
Tijger nu, hij kan makkelijk de deur openen
Vertel je ons eens over je allereerste katje dat je moest opvangen?

Op 11 juni 2016 mocht ik Tijgertje ophalen bij Canina. Dat kleine hummeltje was een viertal weken oud, gedumpt en had veel last van de niesziekte. Omdat hij ook nog om de 4 uur gevoed moest worden met de papfles, heb ik verlof opgenomen om voor hem te zorgen.


En is alles goed gekomen met Tijgertje?

Niet echt. Terwijl hij opgroeide kreeg ik drie kittens: Kiki, Coco en Flanel voor de opvang. Later werden ze Mystique, Ziva en Campari genoemd. Ik liet Tijgertje met hen spelen maar kreeg al gauw in de gaten dat hij bij te veel inspanning door zijn voorpoten zakte. Na vele onderzoeken bleek hij toxoplasmose te hebben, met schade aan de hersenen tot gevolg. Zelfs de diagnose "licht autistisch" is gevallen. Ik had er bij dieren ook nooit eerder over gehoord, maar ik merk het wel aan zijn gedrag. Zet je sinds zijn ziekte het eten op een andere plaats dan draait hij rond op het vorige plekje maar gaat niet op zoek naar het eten zoals andere katten. Ik heb hem dan zelf maar geadopteerd. Hij blijft mijn zorgenkindje. Nochtans is hij een hele grote kater geworden. Als hij op zijn achterpoten staat, kan hij zonder probleem met de voorpoten de deur openen. Ondertussen heeft hij ook een ernstige voedselintolerantie en hooikoorts. Maar het is zo'n lieverd, een echte knuffel.
De 3 kittens Mystique, Ziva en Campari zijn geadopteerd. Mystique (Kiki) is een schildpad, Ziva (Coco) is een echte lapjeskat. Iedereen was verliefd op Campari (Flanel) vanwege zijn halflange rosse haartjes en zijn mooie blauwe ogen.
Je bent nog steeds opvangmama maar niet langer meer voor Canina, is het niet?

Om persoonlijke redenen en omdat het drukker werd in Stabroek, wilde ik verhuizen naar een rustigere omgeving. Via collega Eric De Bruyn vond ik in Meerdonk een nieuwe woonst. Op een avond kwam ik thuis en zag voor me een graatmager katje hevig wankelen. Voorzichtig wikkelde ik het in mijn vest en droeg ze naar binnen. Op de computer zocht ik hulp in de omgeving. Zo vond ik Heartbeat4cats, uitgebaat door Cindy Poppe. Zij verwees me direct naar een dierenarts en zij liet ondertussen berichtjes over de gevonden kat op hun Facebook plaatsen. Er kwam gelukkig reactie op. De poes heette Jomme en was wellicht onbewust ergens in een garage opgesloten geweest.
de zieke Jomme
Sindsdien werk ik nu samen met Heartbeats4cats. Je mag ze altijd bellen als je een zieke of gewonde kat vindt. Zij zullen altijd de kosten op zich nemen tot er een eigenaar is gevonden. Is die er niet, dan vangen ze de kat zelf op. Canina en Heartbeat werken wel verschillend. Bij Canina is het zo dat als de poesjes kitten af zijn ze worden overgebracht naar het asiel Canina in Essen. Bij Heartbeat blijven de katjes in opvang bij gastgezinnen, zij hebben geen asiel. Het is een team van mensen die dezelfde passie hebben en de zieke of verloren katjes een thuis geven. Als je als opvanggezin werkt, moet je zelf niets bekostigen. Eten en zand wordt voorzien. Ik betaal dit echter wel zelf, omdat ik weet hoeveel het allemaal kost en hoeveel dierenartsrekeningen er nog betaald moeten worden. Het team krijgt donaties, maar geen overheidssteun.


Wat doet het met je als je de katjes waarvoor je zo gezorgd hebt, moet afgeven?

Dat is dubbel. Je bent blij dat ze een goede thuis krijgen, maar je hebt er ook een band mee opgebouwd dus je mist ze. De meeste adoptieouders sturen me wel geregeld foto's of zelfs een filmpje, zodat ik kan zien hoe het met mijn deugnieten gaat.
Spooky en Nuka. Deze 2 vleermuisjes zijn ook geadopteerd en hebben een geweldige tijd. Zij worden zo genoemd vanwege hun grote oren en spitse snuit. (zij zijn deels Siamees)
Worden adoptieouders gecontroleerd hoe ze omgaan met de kat(ten)?

Vooraf moet het opvanggezin enkele vragen beantwoorden. Vervolgens vertrouwt men de opvangers. Hij/zij beslist of het poesje mee gaat of niet. Je stelt wat vragen om te kijken wat voor persoon je voor je hebt. Bij mij is het belangrijk dat men een ziel heeft voor dieren en dat niet de kleur van de vacht primeert. Bovendien let ik erop hoe mensen bij de kennismaking met de poes omgaan. Het gastgezin moet dan onder meer een contractje tekenen dat ze de poes terugbrengen naar de opvang als het samenwonen niet moest lukken. Dit om te voorkomen dat ze de poesjes zouden dumpen.

Ik geef ze ook enkele tips mee: als je er eentje in huis neemt, pak dan ook een tweede. De poesjes houden dan elkaar bezig en gaan niet met de gordijnen, het behang of de zetels spelen.

Het heeft geen nut om tegen hen te roepen. Als ze ergens aan krabben waar dat niet mag, kleef dubbelzijdige tape waar ze niet mogen krabben en zet dan iets waar dat wel mag in de plaats. Katten houden er niet van als hun pootjes kleven.

Alle kittens die ik bij Heartbeats4cats heb opgevangen en nog opvang, waren boven de 3 maanden oud en hierdoor zijn zij voorbij het socialisatieproces, wat wil zeggen dat deze katjes meer tijd en geduld nodig hebben van mij en eventuele adoptanten. De lieve dame die Louise en Maze heeft geadopteerd begreep die helemaal en zij kan beide katjes aaien en ze komen ook bij haar liggen. Het zullen nooit pakkatjes worden (geen één van allemaal), maar dat wil niet zeggen dat ze niet van aaitjes kunnen genieten.
Diva Louise (L) en zusje Maze. Zij hebben al een fantastische thuis gevonden. Hun broertje Timo nog niet.
Ken je Jackson Galaxy met de gitaarkoffer of de poezenfluisteraar op tv? Zijn tips heb ik al dikwijls gevolgd.

Net zoals vele andere asielen doen de medewerkers van Heartbeat4cats hun uiterste best om voor hulpeloze dieren te zorgen. Zo stond er onlangs nog een oproep in Het Nieuwsblad voor vrijwilligers om de zwerfkatten in Doel vers water en eten te geven.

Zoveel mogelijk katten worden ook gevangen om gecastreerd en gesteriliseerd te worden, maar het blijft vaak dweilen met de kraan open.
Maar, jij blijft doorgaan?

Ja zeker, niks houdt me tegen om dag en nacht klaar te staan om elk dier dat mijn pad kruist een waardig bestaan te gunnen.
Probeer het ook eens, er is altijd iemand die je enthousiast begroet als je thuiskomt!
Havenkatjes Ziggy (L) en Roxy (R), beide 6 maanden oud, zoeken nog een thuis

Tekst: A.V.P. - Opmaak: I.D.W.- Foto's: C.L.

Boeba en Timo
Balou
Nova
Louise
Angel en Tijger
Kitty
Tijger
Tijger
Tijger
Mystique, Ziva en Campari
Mystique, Ziva en Campari
Jomme
Spooky en Nuka
Louise en Maze
Ziggy
Roxy