Als douaniers zullen we geconfronteerd worden met de « nieuwe zijderoute », een project van de Chinese president om de handelsuitwisseling en de Chinese positie op internationaal vlak te versterken. Wist je dat 2700 jaar vóór onze tijdrekening China de eerste zijdedraad uit het cocon van de zijderups produceerde en dat de Chinese douane tot ongeveer het begin van onze jaartelling zorgde dat de cocons van de zijderups niet werden uitgevoerd? Zo bleef de kennis in het land.

DE CHINESE ZIJDEROUTE


De reis « CHINESE ZIJDEROUTE » gaat door van 4 tot 17 september 2019. Ze wordt georganiseerd door reisagent DROMEN (www.dromen.be).

U kan uw inschrijving voor deze bijzondere reis meedelen per e-mail, aan etienne.depestele@icloud.com of aan reisorganisator DROMEN (
info@dromen.be).

Heeft uw (brede) kennissenkring mogelijk interesse voor deze reis? Breng hen gerust op de hoogte!
Het programma start in de omgeving van Lanzhou. U ontdekt geweldige boeddhistische grotten, na een boottocht op de Gele rivier. Vanuit deze stad brengt de TGV u in Zhangye om er het natuurfenomeen van de « regenboogbergen » te bewonderen. Vervolgens vertrekt u in de sporen van de karavanen, van oase naar oase. Eerst Jiayuguan, waar een fort en de resten van het meest westelijk deel van de Grote Muur bewaard zijn. In Dunhuang, loopt u door het zand van de Mingsha « Zingende Duinen » en bewondert u de befaamde Mogaogrotten (Unesco werelderfgoed). Comfortabeler dan op een kameel, reist u in TGV door naar Turpan en zijn archeologische sites. Erna komt u in Kashgar, een stad met een uitgesproken Oeigoerse identiteit, van waar u de mythische « Karakorum Highway » neemt naar het prachtige Karakul meer.
Collega Etienne Depestele zal een reis langs « De Chinese Zijderoute » begeleiden die ons inzichten zal verschaffen in de verregaande mondiale impact via deze nieuwe zijderoute én in de duizendjarige historiek ervan. Karavanen met zijde, kruiden, edelstenen,... lagen destijds reeds aan de basis van culturele, religieuze en technische uitwisseling tussen Oost en West.
De regenboogbergen
Boeddhistische grot
Mogao - grotten
Tekst en foto's: Etienne Depestele