In de kijker:
Bruno Hooyberghs,
de spinningtrainer
"Spinning is jezelf een goed gevoel geven en is zeker niet bestemd voor watjes of mensen die niet willen zweten. Tijdens 1 uur les kan je, afhankelijk van enkele parameters, tot wel 800 calorieën verbranden."

Bruno Hooyberghs
Bruno, voor vele collega's ben je geen onbekende omdat je schietinstructeur bent geweest en al verschillende standplaatsen hebt gehad, maar wil je je toch nog even voorstellen a.u.b.?
'Werken met een doordraaisysteem heeft zo zijn voordelen'
Na een lange wervingsstop kon ik op de eerste dag van december 1997 bij de eerstelijnsverificatie op het Oost in de haven van Antwerpen starten. We werkten met een doordraaisysteem en dat wilde zeggen dat je telkens na 6 maanden moest wisselen van kaaibureel. Ik was wel tevreden met die manier van werken. Je deed heel wat ervaring op in de praktijk, die je niet kon leren uit de instructies. Zo heeft elke firma toch binnen de regeltjes een andere manier van werken. Ik stak ook veel op door mijn collega's aan het werk te zien. Dit systeem was bijvoorbeeld eveneens heel bevorderlijk om mijn netwerk uit te breiden omdat de collega's ook steeds wisselden.
'Ik voel me goed bij de eerstelijnsverificatie'
In 2003 heb ik  nog een jaar aan de grens met Nederland in Mol-Postel gewerkt. Daarna ging ik naar Geel om er verder voor de eerstelijnsverificatie te werken. Na 15 jaar eerste lijn wilde ik wel eens iets anders en verhuisde in april 2019 naar Turnhout. Daar werd ik ingezet voor de tweedelijnsverificatie, maar na een dikke 8 maanden was het voor mij duidelijk dat ik de concrete actie miste en dat het tragere dossierwerk mij niet lag. Gelukkig kon ik mijn job in Geel terug opnemen en daar werk ik nog altijd.

Ik vind nog steeds plezier in mijn huidige job, omdat de onderlinge collegialiteit goed zit en we een super teamchef hebben. Eerste lijn betekent actie en daar kan ik mijn energie en opgebouwde kennis kwijt. Naast controleren bestaat ons werk ook uit firma's verder helpen met concrete informatie.
Van 2000 tot 2017 ben ik tevens schietinstructeur geweest. Ik deed dat werk heel graag, maar vanwege een nieuwe visie bij onze administratie moest ik mijn wapen inleveren omdat ik de enige was die wel de vernieuwde tweeweekse opleiding in Leopoldsburg gevolgd had en geslaagd was, maar omdat de CRESTRA-code van mijn dienst, de eerstelijnsverificatie in Geel, aangaf dat ik op een niet-gewapende dienst tewerkgesteld was.
In je vrije tijd train je mensen die spinning beoefenen. Kan je ons ook hierover iets meer vertellen?
'Lesgeven is een continu proces'
Inderdaad. Zo'n 10 jaar geef ik nu les in de I-fitnesszaken van mijn broer in Mol, Balen en Turnhout. Die gaan op vaste avonden door tijdens de week. Op zaterdagvoormiddag werk ik enkel in Mol en in Turnhout kom ik om de twee weken op zondagmorgen.

5 jaar eerder volgde ik er zelf fitnesstrainingen. Dat was vooral indoorfietsen/-spinning en duurtraining in de zaal. Toen er een lesgever met pensioen ging, vroeg mijn broer me of ik interesse had om die job over te nemen. Ik greep deze unieke kans met twee handen aan. Om mezelf nog te vervolmaken, volgde ik in 2012 meerdere seminaries in Leuven en in 2015 behaalde ik met glans het diploma bij de nationale federatie van Flow Cycle onder het alziend oog van Kristof Kuppens, de toenmalige CEO.

Deze hobby is echt iets voor mij. Lesgeven is een continu proces: meerdere keren per jaar voorzie ik nieuwe oefeningen met nieuwe muziek. Ook heb je regelmatig andere klanten. Dat zijn dan mensen die voor het eerst kennismaken met het concept spinning en die dan vele vragen hebben. Dan zijn wij er om die mensen te begeleiden van A tot Z. Er zijn geen domme vragen of het nu gaat over 'Staat mijn schoenplaatje goed?', 'Hoe hoog moet het stuur staan?' tot 'Kan je me helpen om mijn zadel hoger te zetten?'
'Het is nooit te warm, te koud, te nat of te gevaarlijk'
Wij leggen aan de cursist ook altijd uit wat het streefdoel is van een spinningtraining. We bouwen het fietsen langzaam op tijdens 2 of 3 muzieknummers, om dan vervolgens tot drie keer in 56 minuten tot het uiterste te gaan.  We wijzigen het tempo regelmatig met het doel calorieën te verbranden. Ideaal dus om wat gewicht kwijt te spelen. We trachten ook door het ritme enkele keren op te voeren de hartslag tot het maximum te laten gaan wat mettertijd de conditie verbetert. En betere conditie betekent ook een verhoogde weerstand.
We eindigen met een cooldown om de hartslag terug tot zijn normale ritme te brengen.
Let wel, ieder haalt voor zijn of haar lichaam eruit wat erin zit. Ieder bepaalt ook zelf het percentage weerstand dat hij of zij wil inzetten. Dat kunnen ze zelf instellen via een knop op de bovenbuis van de fiets. Dit allemaal op het ritme van de muziek, wat het allerbelangrijkste is.

Een voordeel van spinning ten opzicht van gewoon fietsen is dat het nooit te nat, te warm, te koud, te donker of te gevaarlijk is buiten op de weg. Spinning wordt binnen beoefend met stevige muziek met veelal variërende ritmes. Zelfs de verlichting beweegt mee op het ritme van de muziek.
Vermits het een groepssport is, weet je ook dat je niet de enige bent die aan het afzien (lees: genieten) is.

Ook het sociale contact van de vrienden van de fietsclub achteraf in de cafetaria of een cafeetje in de buurt is meegenomen, zodra de coronamaatregelen dat weer toestaan

Fitness en ook spinning is voor iedereen: man, vrouw, jong en oud. Zolang je er maar plezier aan beleeft.
Welke doelstelling(en) beoog je voor jezelf tijdens de les?
Mijn job bestaat erin om de leden een goed en voldaan gevoel te geven en dat ze van de les genoten hebben. Nogmaals: ieder haalt er zelf uit wat erin zit. Vooral de nieuwelingen nemen we bij de arm om hen te begeleiden tijdens de les. De anciens, die kennen het principe. Onder de les stap ik van de fiets indien het nodig is om bijsturingen te geven of leden te corrigeren inzake houding, ritme of weerstand. En natuurlijk ook om de spinners even op te peppen en aan te moedigen.
Kunnen jullie nu met de coronamaatregelen deze sport nog beoefenen?
We maken nog wel zo veel mogelijk sfeer en plezier, maar nu met de corona houden we ons wel aan de verplichtingen inzake afstand en hygiëne.
'Zweetwerk wel, zwartwerk niet!'
Als ambtenaar bij de FOD Financiën heb je naast je job als fiscaal deskundige dus nog een bijverdienste? Hoe gaat dat in zijn werk?
De lesgevers van welke discipline dan ook binnen I-fitness factureerden al sinds 2011 elke maand hun lessen van die maand, vermits ieder verplicht is een ondernemingsnummer als lesgever te hebben. Sinds 2019 kunnen de lesgevers van fitness ook lesgeven via het systeem van flexijobs. Dit heeft als voordeel dat er geen boekhouding moet bijgehouden worden, geen btw-listing moet ingediend worden en geen extra getallen in de belastingbrief moeten ingegeven worden. Kortom: makkelijker voor iedereen. Voor de lesgever is netto gelijk aan bruto en de werkgever betaalt 25% belastingen en kan deze in de boekhouding inbrengen. Zo is iedereen content en weet de overheid dat er geen zwartwerk verricht wordt en dat er belastingen geïnd worden door de administratie. Zweetwerk wel, zwartwerk niet. Bovendien heb ik officieel een cumulatie aangevraagd aan onze administratie om geen belangenvermenging te hebben. Dit was vrij snel administratief afgehandeld. De verplichtingen moeten dan ook nageleefd worden.
Beleef jij er nog steeds plezier aan?
Ik doe dit nog altijd met volle overgave en plezier, telkens weer, want anders hou je het niet vol. Geloof me.
Een mooie herinnering aan de Limburgse ploeg tijdens schietwedstrijd in 2006
V.l.n.r: Bruno, Rita Savelsberg, Roland Schietse voor internationale schietwedstrijd in Budapest
De Belgische en Nederlandse begeleiders tijdens de ECSA-shooting in Ossendrecht (NL)
29.09.2020   •   Tekst: AVP   •   Opmaak: IDW   •   Foto's: Schakelarchief en DVG