Hoog bezoek van Gerassimos Thomas,
de nieuwe directeur-generaal van Taxud,
aan de douane te Antwerpen en te Zeebrugge

De heer Gerassimos Thomas heeft een achtergrond in economie, financiële zaken en energie. Zijn laatste functie was onderminister van Energie in de Griekse regering. Daarvoor werkte hij binnen de Europese Commissie als directeur bij het directoraat-generaal Economische en financiële zaken (2009-2014) en als adjunct-directeur-generaal bij het directoraat-generaal  Energie (2014-2019). (dixit EU-Taxud)
Het was een hele eer voor ons dat de nieuwe directeur-generaal van Taxud een bezoek wilde brengen aan de douane in de havens van Antwerpen en Zeebrugge in het kader van de brexit.

Of er nu wel een deal komt of niet, de invloed van de scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa is groot op het werk van douaniers. Sommige bedrijven denken nog steeds dat wanneer er een akkoord komt, er geen douaneformaliteiten zullen moeten vervuld worden, maar niks is minder waar.

Collega Annie Van Herpe, brexitcoördinator voor de regio Gent:
“Of er nu veel, weinig of niets dient te worden betaald, de logistiek wordt zeker geïmpacteerd door de opmaak van documenten en mogelijke controles.”

Aangezien dat Taxud het departement van de EU is dat verantwoordelijk is voor het beleid van de Europese Commissie op het gebied van belastingen en douane, lag het voor de hand dat de nieuwe directeur Gerassimos Thomas in het gezelschap van de andere delegatieleden Dominik Schnichels, Katerina Buchtova en Nicodeme Gaetan met eigen ogen wilden komen kijken hoe de douane en de bedrijven in Zeebrugge en Antwerpen zich voorbereid hebben.

De heer Thomas bevestigde dat de douane mocht en mag rekenen op de steun van de EU, zowel financieel, in het kader van de douanetarieven en de wetgeving als op het gebied van bijkomend personeel.

In Antwerpen hebben ze eerst de DP World Antwerp Gateway-terminal bezocht. Nadien waren ze te gast op de GIP LO. Daar kregen ze van de douane onder meer een presentatie aangeboden over de douaneactiviteiten te Antwerpen, een demonstratie van de scanner met beeldanalyse en een fysieke verificatie.
In de namiddag gingen ze richting Zeebrugge waar ze verwelkomd werden in het bedrijf ECS2XL, waar onze administrateur-generaal Kristian Vanderwaeren een presentatie over de brexit gaf. Daarna kreeg de delegatie een rondleiding in het bedrijf. Om de dag af te sluiten, reden ze nadien naar het bedrijf ICO, de grootste autoterminal van Europa. Ook daar werden ze hartelijk verwelkomd.
16.12.2020   •   Tekst: Anne Van Puymbroeck   •   Foto's Annie Vanherpe