Onder meer in de haven van Antwerpen werken er duizenden mensen dag en nacht om de bevoorrading van ons land en een groot deel van Europa draaiende te houden, hoewel zij ook bang zijn om het coronavirus op te lopen. Om zijn waardering te uiten, bracht koning Filip hun op 27 april 2020 een bezoek. Ook een ontmoeting met onze collega’s op de GIP LO onder leiding van administrateur-generaal Kristian Vanderwaeren stond op het programma. Uiteraard moest vanwege de coronamaatregelen de delegatie van onze AAD&A wel zo beperkt mogelijk worden gehouden.

DE KONING KOMT OP BEZOEK!

Maandagavond 20 april

Het eerste nieuws sijpelt binnen… onze administrateur-generaal meldt ons dat koning Filip op maandag 27 april de haven van Antwerpen wil bezoeken en ook op de Grensinspectiepost Linkeroever zal halt houden.

Ik staar even naar mijn computerscherm en knipper eens goed met mijn ogen. Lees ik dat hier goed?
Mijn eerste reactie is: 'Wat een eer', maar tegelijkertijd start ook het radarwerk in mijn hoofd, want dit wordt praktisch toch wel een uitdaging, zeker gezien de COVID-19 maatregelen.

Het is bovendien spijtig dat er buiten de heer Vanderwaeren en mezelf, enkel een handvol collega’s van de GIP LO dit unieke gebeuren zullen kunnen meemaken.

4 dagen een stortvloed aan mails, telefoontjes en overleg…

De organisatie van het bezoek is in handen van het Havenbedrijf. In onderling overleg regelen we met hun Communicatiedienst en de teamchefs van de douaniers op GIP LO enkele voorbereidende plaatsbezoeken. Op donderdag zal ook de Staatsveiligheid langskomen om de site te bekijken en te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Nadien brief ik onze administrateur-generaal en de collega’s van de Communicatiedienst te Brussel. Omdat de koning een drukke agenda heeft, zal het een zeer kort bezoek worden. Dus overleg van wat we juist willen tonen en hoe we een maximum aan informatie met hem kunnen delen, is van belang.

Zo bereid ik samen met het Scanteam, op vraag van het Paleis, een korte nota voor met informatie over de twee mobiele scanners die zullen getoond worden. Zo kan men de koning al op voorhand voorbereiden op wat hij te zien zal krijgen.

De dagen die het bezoek vooraf gingen...

Het Havenbedrijf bezorgt ons een minutieus uitgeschreven draaiboek van het bezoek.
De collega’s van Brussel werken ondertussen nog aan een uitgebreid informatiedocument over de detectiemiddelen die onze administratie inzet om malafide praktijken het hoofd te bieden. Wie weet, kunnen we zo de interesse van het Hof wekken om in de toekomst nog eens langs te komen voor een langere rondleiding.

Op vrijdagavond rond 21 uur is dat document ook klaar en stuur ik het nog door naar het Paleis.

Ik klap mijn laptop dicht. Oef, de voorbereidingen zijn achter de rug. Ik probeer te genieten van een zonnig lockdown-weekend, maar houd het hele weekend toch maar de mailbox in de gaten. Je weet maar nooit dat er toch nog iets wijzigt…
Vrijdagnamiddag 24 april

Een verslag van adviseur Ilse Eelen van de dienst Organisatie en Ondersteuning van regionale directeur Robert Robbrecht

27 april, de koning komt …
Om 6 uur stipt loopt de wekker af. Ik trek de gordijnen open en zie een met zon overgoten blauwe lucht.
Dat kan alvast niet foutlopen.

Ik spring de douche in en haal daarna mijn verborgen kapperstalenten boven om mijn te lange lockdown-coupe in bedwang te houden. De grijze haren die vrij spel kregen de voorbije weken, verdwijnen straks wel onder mijn uniformhoedje.
Dit is toch zeker wel een gelegenheid om het ceremonie-uniform uit de kast te halen. Gelukkig kreeg ik onlangs een nieuwe vest. Die komt meteen van pas.

Ik lieg als ik zou beweren dat ik niet zenuwachtig ben. Het is een gezonde dosis stress met enerzijds de zorg van 'Als alles maar vlot loopt straks' maar anderzijds ook het gevoel van vertrouwen in het team ter plaatse.

Op mijn bureau in de Noordster bekijk ik bij een kop koffie nog vlug even het draaiboek.

 

Dan gaat het richting GIP LO. De Staatsveiligheid en iemand van de Communicatiedienst van het Havenbedrijf zijn ook al ter plaatse en willen een laatste keer het draaiboek overlopen en de opstellingen op de site bekijken. Buiten staan onze mobiele scanner en de backscatter alvast te blinken samen met de wagen van het hondenteam. Ze zijn tevreden over de samenwerking en dat is natuurlijk altijd leuk om te horen en vooral een pluim op de hoed van de mensen ter plaatse.

Dan op naar de voorbereidingen binnen in het magazijn. Er is in het scenario o.a. voorzien dat de douane samen met de collega’s van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen een container zullen controleren.
Benieuwd welke container FAVV geselecteerd heeft, want dat is ook afhankelijk van de aanbieding van de dag.
Zij kozen voor een container met honing in metalen vaten, maar dat is voor ons minder interessant. Het is ook niet zo geschikt om onze drughond op los te laten.

Improviseren dan maar en bekijken wat we nog zoal hebben klaarstaan. We beslissen om een container met speelgoed uit China te nemen

De kartonnen dozen zijn ideaal voor een demonstratie met de drughond en zo is een vlotte overgang naar de wall of shame ook meteen gerealiseerd.

 

De collega’s ter plaatse hebben namelijk in het magazijn gaandeweg een mini-tentoonstelling opgebouwd van inbeslaggenomen namaakspullen en artikelen die qua productveiligheid niet deugen. Altijd leuk voor de vele bezoekers die er passeren. Ze is voor de gelegenheid zelfs wat opgefrist, merk ik, want ze voegden een masker van Casa del Papel toe.

 

Het ziet er prima uit! Zo kunnen we de koning tonen dat we zeer diverse taken uitvoeren. Het hoeven niet altijd drugs te zijn, nietwaar.

 

We ontvangen tussendoor ook nog de mensen van Rombit die bij aankomst van de koning eerst een demonstratie zullen geven met de slimme armband waarmee je de regels van social distancing kan opvolgen.
Om 10 uur leggen we de ganse site stil. Een heel stuk van het terrein is vrijgemaakt zodat de voertuigen van de delegatie vlot geparkeerd kunnen worden en er geen vrachtwagens in de weg staan. Alle collega’s die niet bij het bezoek betrokken zijn, moeten jammer genoeg het terrein verlaten. Zij kunnen wel het bezoek vanop het terras op de 2de verdieping van het administratief gebouw volgen.
Ondertussen is ook onze administrateur-generaal gearriveerd. Snel overloopt hij met de collega’s voor een laatste keer wat er juist gaat gebeuren.

Het Scanteam neemt plaats in de scanvoertuigen. Zij zullen beelden tonen. Andere collega's van dit team zullen zorgen dat de voertuigen van de bezoekers vlot het terrein van de GIP kunnen oprijden en dat de delegatie begeleid wordt naar de verschillende geplande bezoekerspunten.

 

Dan is het stilaan tijd om de voorbereidingen af te sluiten.

 

 

10.30 uur: de koning is in aantocht...

In deel 2 lees je hoe het bezoek is verlopen.

Tekst en foto's: Ilse Eelen

Foto koning Filip: is een bewerking van de foto genomen door fotograaf Jonathan Ramael

Bewerkte achtergrondfoto haven: origineel van Pixabay free images