BĂ©atrice werd genomineerd
Beatrice, jij plande niet meteen om bij onze administratie te komen werken, is het niet?

Neen, ik studeerde af als leraar Franse geschiedenis, maar kwam niet meteen terecht in een school maar wel bij de Post. Daar heb ik zo'n 15 jaar gewerkt. Eerst als postbode maar daarna kreeg ik de kans om als leraar aan de "Academy" van de Post aan de slag te gaan.

In februari 2003 trad ik dan in dienst bij deze administratie als assistent-auditor op de luchthaven van Bierset. In 2007 werd ik fiscaal deskundige en nu, na 16 jaar ploegendienst, werk ik nog steeds voor de DA1Controledienst van Bierset.

Kan je ons vertellen wat jouw taak juist inhoudt?

Ik werk in ploegendienst voornamelijk bij de koerierdienst TNT-FedEx. 's Nachts controleren we de pakketten die de Selectiedienst heeft uitgekozen volgens verschillende criteria. Als ik een overtreding vaststel (namaak, onderwaardering, productveiligheid,...) start ik een dossier op. Gedurende de dag volg ik die dossiers verder op. Ik beantwoord ook de verschillende vragen en verzoeken van deze koerierdienst.

Heb je nog les gegeven ondertussen?

Ja, dankzij mijn diploma kon ik douanecursussen geven aan de Charlemagne High School in Luik in het vierde jaar "Logistieke Specialisatie". Ik ontmoette later 5 studenten uit mijn klas die nu tewerkgesteld zijn als douanedeclarant op de luchthaven van Bierset. Dat is wel leuk. Ook geef ik nu voor het 3de jaar op rij cursussen "Audit" aan Afrikaanse stagiairs in de Belgische Douaneschool te Brussel.

Wat motiveert je elke dag om er weer tegenaan te gaan op het werk?

Ik werk graag op het terrein omdat onze job erg gevarieerd is. We behandelen het fiscale aspect, maar we zorgen ook voor de veiligheid van de burgers en het land.

Ons takenpakket vraagt ook dat je je voortdurend bijschoolt, omdat we ons moeten aanpassen aan de veranderingen op alle niveaus (nationaal, Europees en mondiaal) en aan de verschillende onderwerpen waarmee we te maken hebben. Dit werk bevordert ook de onderlinge samenwerking binnen het team.

Had je de nominatie zien aankomen?

Deze nominatie was voor mij een totale verrassing. Trouwens, toen ik werd uitgenodigd om deel te nemen aan de plechtigheid, dacht ik dat ik gevraagd werd als toeschouwer en niet als genomineerde.

Wat betekent deze medaille voor jou?

Het ontvangen van deze medaille is voor mij een echte erkenning voor mijn werk maar ook voor de persoon die ik ben. Ze wint zelfs aan belang omdat "mijn collega's" het initiatief namen om me te nomineren en me deze medaille gunden.
Deze decoratie motiveert me om verder kwaliteitswerk te leveren en mijn collega's te helpen waar ik kan.Tekst: Anne Van Puymbroeck
Foto's: Beatrice Chaineux en Claude Heyman
Opmaak: Ilse De Witte
De collega's van Beatrice Chaineux namen het initiatief om haar te nomineren vanwege haar fijne persoonlijkheid en het kwaliteitsvolle werk dat ze dagelijks levert. In alle eenvoud, discretie en bescheidenheid deelt ze graag haar kennis en expertise op verschillende gebieden met de collega's. Ze is steeds bereid te luisteren en verschillende manieren van werken te verbeteren.
Beatrice Chaineux
Beatrice Chaineux ontvangt haar medaille van administrateur-generaal Kristian Vanderwaeren