The Magical Mystery Tour
                     Andouac reist door  Zuidwest Engeland
                                                       en de Cotswolds

 
 
 
Bij de opmaak van deze reis was de Brexit nog niet actueel. Maar na het veelbesproken  referendum was de vijfdaagse trip van Andouac plots 50 euro per kop goedkoper geworden. Het Britse Pond had wat van zijn pluimen verloren.

Een leuke meevaller en dus klommen op donderdag 15 september  een stel zeer welgezinde deelnemers uit Antwerpen en Gent in de comfortabele touringcar. Het ging richting Calais waar P&O ons op een zonnige zachte zee naar Dover stoomde.

Een tweede meevaller was het prachtige weer over de hele reis, één buitje uitgezonderd.

Eerste stop op Britse grond was REY, een stadje van 4600 inwoners in het graafschap East Sussex. Een vlechtwerk van pittoreske,  smalle straatjes en  enkele historische gebouwen, onder andere het kerkje van St. Mary, de Ypres Tower en het Lamb House. Dat laatste gebouw was de  woonplaats van de Amerikaanse schrijver Henry James (1898 en 1916).

We proefden er onze eerst Engelse lunch in de Mermaid Inn. Eén culinaire constante over de hele reis: de groenten worden er nog altijd in water gekookt en smaken allemaal hetzelfde. Voor de rest eet je best kip want de klassieker” Fish & Chips” valt als een baksteen op je maag. Gelukkig heeft het dagelijkse, uitgebreide, Engelse ontbijt veel goedgemaakt. Het was de versterkende fond om er vrolijk tegenaan te gaan.

Voor de nachtrust sloegen wij de tenten op in BRIGHTON, één van de bekendste en grootste badplaatsen (155.919 inwoners) van het Verenigd Koninkrijk. In deze stad zijn er nog veel, oude,Victoriaanse gebouwen. Brighton heeft voor de gewone man en de jeugd een grote pier  met veel flikkerlichtjes, kermisentertainment en lunaparken. Voor de elite zijn er de casino’s en de vijfsterrenhotels.

Ons logement, het Hotel Mercure Brighton, was het sterrendom al een tijdje voorbij. Enige renovatie is er aangewezen en het management liet wel een paar steken vallen.
Vanaf dag twee kregen wij Kate, een reisgids met 45 jaren ervaring, aan het roer. Heel onderlegd maar niet altijd optimaal qua oriëntatie en soms al eens lichtjes in conflict  met de Jos, onze chauffeur uit de Limburg.
We trokken naar SALISBURY een mooie stad aan de rivier de Avon. Er is een oud stadscentrum en een prachtige kathedraal waaraan al in 1220 werd begonnen. De 123 meter hoge torenspits is van een iets latere datum (1330) en is de hoogste van het Verenigd Koninkrijk.
Daarna volgde BATH een stad  in het graafschap Somerset. Het is na Londen de drukst bezochte toeristenplaats in Engeland. Dat liet zich merken in het verkeer en het stratenpatroon waarin onze gids meermaals het noorden verloor.
Bath
De stad werd in de 1e eeuw gesticht door de Romeinen rond de thermen. Een tempel en de thermen zijn deels bewaard gebleven. Vanaf de 18e eeuw werd Bath een moderne badplaats
De tweede reisdag eindigde in SWINDON waar de Holiday Inn voor de rest van de reis ons een comfortabel onderkomen zou bieden.
Vanaf dag drie begon de echte reis door de Cotswolds, een prachtig stuk natuur met overal groen, heuvels, schapen, koeien, landbouwvelden en typische Engelse dorpjes met bloemige huisjes die je altijd terug kan vinden op de beroemde Jigsawpuzzels. Zeer de moeite waard.
HIDCOTE: de Hidcote Manor garden is één van de grote Arts and Crafts-tuinen van Engeland; prachtige tuinen en een mooi landhuis.
BOURTON-ON-THE-WATER: bekend als het Venetië van de Cotswolds vanwege de Windrush rivier die door het dorp loopt en door bruggen overspannen wordt. Het is er adembenemend mooi.
CHIPPING CAMPDEN:  een kleine marktstad in de Cotswolds. Het is een populaire toeristische bestemming met oude herbergen, hotels, winkeltjes en restaurants. In de High Street staan huizen in honingkleurige kalksteen, uit lokaal gedolven kalksteenrots, bekend als Cotswoldsteen.
TEWKESBURY: een stad in Gloucestershire dat sinds vele eeuwen een centrum van graanmaalderijen is. Er staat nog steeds een echte watermolen (the abbey mill) en de parochiekerk  van de abdij van de Blessed Virgin Mary  is één van de mooiste Normandische gebouwen in Engeland.

Op maandag 19 september vertrokken we terug naar huis. In het graafschap Kent werd echter terecht gestopt bij LEEDS CASTLE. Deze prachtige waterburcht is zeker een must. Het vertelt een geschiedenis die start bij Willem de Veroveraar en via Hendrik VII verder loopt tot op heden als toevluchtsoord voor de machtigen en rijken.

Na de overtochttocht Dover- Calais kon elk terug zijn weg gaan naar de eigen bedstede. Niet zonder al te hebben afgesproken om voor volgend jaar een nieuwe Magical Mystery Tour op te zetten.

Met dank aan het Bestuur van Andouac voor de puike organisatie en regie.


Tekst en foto's: Roger Van den Bulcke
Opmaak: Ann Van Puymbroeck

OXFORD: bekende universiteitsstad, vol majestueuze gebouwen en mooie waterpartijen.