Met Andouac naar de champagnestreek
Wij dachten, na een paar koude regendagen, dat de tropische zomer gedaan was  maar plots kwam er nog een weekje Indian Summer. Uitgerekend dan plande Andouac een reisje naar Frankrijk voor  een vijfdaagse in de champagnestreek.

Zo vertrokken er op zondag 16 september 36 gegadigden richting Chalons en Champagne.
Na de lunch in restaurant Annexe nam de gids  ons op sleeptouw voor een tocht door de stad zowel te voet als op het water. Met de kathedraal van de Heilige Etienne en de kerk Notre Dame-en-Vaux werden twee prachtige bouwwerken bezocht waar vooral de gebrandschilderde ramen uit de 16e eeuw in het oog sprongen. Met een boottocht op de plaatselijke kanaaltjes werd het bezoek aan dit “klein Venetië” afgerond en ging het naar onze tijdelijke thuisbasis, het Royal Hotel in Troyes.

Op
dag 2 stond het stadje Chaource (een samentrekking tussen chat en ours: kat en beer) op de planning, bekend om zijn plaatselijke kazen die in overvloed aanwezig waren op de plaatselijke markt.

Als je met douane- en accijnsmensen op stap gaat, moet er algauw een proeverij in het spel komen. Dus reden wij vervolgens spoorslags naar Les Riceys een plaatsje bestaande uit drie gehuchten op de grens met Bourgogne en gekend om zijn sprankelende Rosé des Riceys. Bij champagnehuis Bauser kregen wij een rondleiding en een ruime gelegenheid tot proeven. Bij vertrek aldaar was de bus plots wat zwaarder geladen met de dozen champagne die gretig werden aangekocht.

Een letterlijk hoogtepunt kwam rond de middag met een lekkere lunch in het panoramisch restaurant “Les demoiselles” te Essoyes, de streek van de schilder-impressionist  Pierre-August Renoir. Wij bezochten het woonhuis en het atelier van deze beroemde schilder en struinden door de schilderachtige omgeving.
Dag 3 bracht ons naar “Le château de La Motte Tilly et son domaine” een prachtig kasteel uit 1755 met zowel Franse als Engelse tuinen waarin naar hartelust kon gewandeld worden.

Rond de middag trokken wij naar Nogent-sur-Seine om er in de “Auberge du cygne de la croix” andermaal van een fabelachtige lunch te genieten. Het mag aangestipt worden: je gaat niet mee met Andouac om te vermageren, tenminste als het niet naar het Verenigd Koninkrijk gaat.

Na de middag ging het naar het gloednieuwe Musée Camille Claudel, een beeldhouwster in de voetsporen van Rodin. Dit museum staat vol prachtige beeldhouwwerken en is een bezoek zeker waard.
Dag 4 werd volledig besteed aan onze tijdelijke thuisbasis Troyes. Het is een prachtige stad en ik kom er zeker nog terug. De typische huisjes, contrasterende statige gebouwen, kerken, kronkelende straatjes, het laat je niet los en het schijnt eindeloos door te gaan. En in de avond hangt er een uitbundige gezellige sfeer met aroma’s van Franse en andere keukens gelardeerd met wijn- en biergeurtjes.

Verder opsommen wat er te zien is, heeft geen zin: maar ik heb wel één goede raad: "Ga er gewoon eens naartoe."

Dag 5: de terugreis. Evenwel niet zonder een bijzondere trip te maken  door de prachtige champagnestreek rond Epernay en Reims en met een stop in Guise, de stad waar het “Familistère”, opgericht door de industrieel Jean-Baptiste Godin. Het betreft een woonkazerne met bijhorigheden (scholen, zwembad, recreatiezones) in de 19e eeuw gebouwd voor de werkmens die tot dan op alle vlakken in zwarte armoede leefde. Het werd een soort leef- en werkstad waar getracht werd, in een soort coöperatief verband, de levensomstandigheden van de werkenden op te krikken
Ik had nog nooit van dit project gehoord maar het heeft mij uitermate geboeid. Een reden te meer om er nog eens terug te gaan voor een meer grondige kennismaking.

We zijn terug thuis maar kijken al uit naar een volgend reisproject. Dit was een prachtige reis.Clubnieuws
Tekst en foto's: Roger Van den Bulcke
La Motte Tilly
Chaource, op de markt
meesterstuk in museum Camille Claudel
Chalons en champagne bootjesrondvaart en kerk
Champagne BAUSER proeverij in Les Riceys
Champagne BAUSER proeverij in Les Riceys
Rilly la Montagne zicht wijnvelden
Guise familistère