Verjaardag Allekante: 35 jaar !!!
 
 
 
De gehuldigden van Allekante met het aquarel, v.l.n.r. Luc Mas, Corné Colley en Gie Vanheers
Op 27 november 2015 vond op het gemeentehuis van Lanaken de huldiging plaats van gemeentelijke, jubilerende verenigingen en hun leden. Onder hen een delegatie van ALLEKANTE met oprichter-secretaris Gie Vanheers, erevoorzitter Corné Colley en voetballer-bestuurslid Luc Mas.
Alle drie deze leden zijn 35 jaar lid. Ondergetekende hoort eveneens bij dit groepje, maar was afwezig.
In aanwezigheid van talrijke personaliteiten , waaronder burgemeester Marino Keulen, ontving het trio elk een oorkonde en een aquarel (van Mathy Engelen) vanwege het gemeentebestuur. Na de ceremonie protocollaire volgde een uitgebreide receptie met alle aanwezigen.

Het Allekante-verhaal begint eigenlijk op 29 januari 1981 in het inmiddels gesloopte douanekantoor langs de Belgisch-Nederlandse grensovergang Boorsem-Maasmechelen E314. Daar besluit het trio Gie Vanheers, Jef Craenen en Michel Salden om een zaalvoetbalploeg op te richten voor de douaniers. In die periode moeten de sporters noodgedwongen diverse sporthallen gebruiken. Momenteel gaan alle zaalvoetbalactiviteiten door in de sporthal van Rekem (deelgemeente van Lanaken)
Later worden er nog andere activiteiten toegevoegd aan hun agenda, maar hoofdzaak blijft het zaalvoetbal. Meermaals behaalt het zaalvoetbalteam de nationale kampioenstitel bij Financiën; ook is er enkele jaren een (veld)voetbalploeg actief. Dit team lukt het om in 1989 eveneens de nationale kampioenstitel van Financiën te behalen in Strombeek-Bever. Tijdens de, inmiddels ter zielen gegane Sportdagen van Financiën, weet Allekante zich te onderscheiden in andere disciplines zoals o.a. petank, atletiek, enz.

Op alle vlak trachten zij het sociale aspect tussen de personeelsleden (ook leden van andere administraties zijn dan inmiddels lid geworden) te bevorderen met hun activiteiten. Zo organiseren zij zelfs de pensioenhuldiging voor hun leden tijdens het jaarlijkse clubfeest. Een attentie die de gepensioneerden erg weten te waarderen. Ondanks het “forfait” van de dienst Welzijn in 2013 met het  verdwijnen van de subsidies tot gevolg, blijft Allekante onverstoord verder gaan. Momenteel staat de activiteitenkalender nog meer dan vol met :

•Elke week een wedstrijd van het A-zaalvoetbalteam,
•Elke 2 weken zaalvoetbal voor de recreanten
•Maandelijks : zondagwandeling in Limburg
•Jaarlijks : clubfeest met BBQ, life muziek en huldigingen, fietstocht, kajakken op de Maas en tuinfeest, bezoek bierfestijn, kerstfeest,  zaalvoetbal en een 10-daagse buitenlandse reis. In mei 2016 reist Allekante naar het Poolse Krakau met diverse excursies.

Samen met een andere Limburgse kring, DSV Genk, organiseert Allekante op 18 september 2016 een wandel- en fietshappening  in het mooiste dorp van Vlaanderen, nl. Oud-Rekem. Alle kringen van Financiën worden hierop uitgenodigd.

Het clubbestuur denkt nog helemaal niet aan stoppen en hoopt nog vele jaren te kunnen rekenen op de aanwezigheid van hun trouwe leden.

Tekst en foto’s: Michel Salden