ALLEKANTE
CLUBNIEUWS
Auschwitz-Birkenau imponeerde alle Allekanters het meest. Het verhaal van de Jodenvernietiging in WO II ken je van films en boeken enz.  Als je
echter bij de ingang van Auschwitz met het welbekende opschrift “Arbeit macht frei” stapt, samen met een gids, krijgt dit verhaal een heel andere
dimensie.
Een ander hoogtepunt was ongetwijfeld het bezoek aan de zoutmijnen van Wieliczka.
Uitstap nummer drie had te maken met de erg rooms-katholiek ingestelde Polen, die in hun land op bedevaart gaan naar de Zwarte Madonna
van Czestokova. Bedevaarders die tientallen meters voortbewegen op hun knieën, dat zie je in onze contreien niet.
Medio januari 2018 hield de Limburgse personeelskring ZVC Allekante haar nieuwjaarsreceptie in café Mesjeu te Neerharen (Lanaken). Na een heerlijke hap volgde de traditionele ceremonie protocollaire met de bekendmaking van de Gouden Schoen voor zowel het A-team als voor de recreantenploeg. Ouderdomsdeken Patrick Crijns was de onverwachte laureaat bij het 1ste team; bij de recreanten was Lou Martynec de verrassende winnaar.

De trofee Corne (aankomend talent) ging naar nieuweling Mattis Vangeloven.
De Gouden Schoen 2018
v.l.n.r.: Patrick, Lou en Mattis
De recreanten van Allekante
Na de uitreiking van de trofeeën, werd het nog een leuke avond met spelers, afgevaardigden en enkele supporters.

Tot slot nog te vermelden dat de recreatieploeg (zie groepsfoto) erg populair is met op hun lijstje 16 sporters tussen 7 en 65 jaar ! De toekomst van ZVC Allekante lijkt verzekert .
Tekst: Michel Salden

In 2016 koos jubilaris Allekante – bestaat sinds januari 2016 al 35 jaar - voor de plek waar dit jaar de Wereldjongerendagen doorgang vinden, nl Krakau in Polen.
De voormalige hoofdstad van Polen ligt aan de rivier de Wisla; het stadscentrum staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en is één groot museum.

Zoals elke keer opnieuw was ook deze 10-daagse reis, met start op 6 mei, prima voorbereid en konden de ca. 50 deelnemers (zie foto) ten volle genieten. Hotel Interhouse, aan de rand van de stad, vormde de ideale verblijf- en vertrekplaats voor de excursies:
Op het einde van deze reis bezocht Allekante gedurende twee dagen het Duitse Dresden. Een “nieuwe”, moderne stad, gelegen aan de Elbe met meer dan 1 miljoen inwoners.

Tekst: Michel Salden
Einde seizoen 2015-2016 en clubfeest
Juni betekent voor de Allekanters  elk jaar opnieuw  de start van de  
rustperiode. Op 27 mei stond de laatste bijeenkomst van de recreanten in  
de sporthal van Rekem-Lanaken op de kalender (zie foto) ; een week  
eerder speelde de competitieploeg haar laatste wedstrijd van het seizoen  
2015-2016.

Het clubfeest annex BBQ, kende met ca 90 inschrijvingen weer heel wat  
belangstelling op 4 juni. Het was erg gezellig met live muziek en veel sfeer.

Nu, op naar de vakantie en nog dit!
Noteer 18 september in je agenda , want dan  vindt in het mooiste dorp van  
Vlaanderen, Oud-Rekem, een wandel- en fietshappening plaats. Een co-
organisatie van Allekante en DSV Genk.  

Informatie te verkrijgen via : oldtimerslanaken@hotmail.com
of op de website van de Schakel : www.DASchakel.be
of klik hier voor de flyer.
Recreanten Allekante

Recreanten Zaalvoetballers: EDITIE NR. 34
Op 5 september 2014 ging het 34ste seizoen van de recreatie-zaalvoetballers van Allekante van start. Elke 2 weken op vrijdagavond om 19 uur verzamelen zij bij de sporthal van Rekem (Lanaken) voor een uurtje sporten. Daarna volgt meestal een uitgebreide babbel bij een frisdrank of biertje. Na al die jaren is de belangstelling van jong en oud nog steeds vrij groot zoals op de groepsfoto te zien is.

.

Het prospectieteam van de Allekantereizen

Ruim 15 jaar geleden ontstond dit “prospectieteam” met als doel de reizen van Allekante voor te bereiden. Enkel leden gingen in hun eigen tijd en op eigen kosten de vakantiebestemmingen bezoeken. Ter plaatse werden alle interessante hotspots bezocht; achteraf plaatste men de meest leuke op het reisprogramma. Eveneens bezocht men een aantal hotels, waar onderhandeld werd over (groeps)prijzen en voorwaarden.
Sinds het team actief is, ontbreken (onaangename) verrassingen en telkens zijn de deelnemers aan de reis erg enthousiast en positief over de reisorganisatie.
Medio september 2014 reisde het prospectieteam af naar Noord-Spanje. Dit “groene” en onbekende
Spanje bracht een schat aan imposante en boeiende plekken in deze regio aan het licht. Bekende plaatsnamen zijn ongetwijfeld Bilbao, Pamplona, Santander en Burgos, maar wie heeft ooit gehoord van Vitoria-Gasteiz, Comillas, San Sebastian, Santillana en Altamira?
In mei 2015 zullen de deelnemers aan de reis van Allekante uitzonderlijk verblijven in 2 hotels: één in Vitaria-Gasteiz en één in Santander. Dit om de grote afstanden tussen de leukste plaatsen te verminderen.

Mocht u interesse hebben in een kennismaking met deze onbekende en ongerepte regio in Spanje, dan kunt u steeds contact opnemen met iemand van het Allekantebestuur of de auteur van dit artikel.
Tekst: Michel Salden
De Recreanten in de Rekemse sporthal in september 2014
Het prospectieteam op proeverij in Santander
V.l.n.r. Gie Vanheers, Michel Salden, Jean Pierre Ilsbrouckx en Luc Mas.
WINTERWANDELING BIJ  16° C


Met uitzondering van juli en augustus onderneemt de wandelclub van Allekante elke maand een tocht in de provincie Limburg. Dat gebeurt telkens op een zondagvoormiddag en het zijn de wandelaars zelf die ideeën aanbrengen aan de verantwoordelijke om bepaalde locaties te bezoeken.

Voor de winterwandeling van zondag 23 november waren Marc en Sonja Derwael de gastheer en gastvrouw. Omstreeks halftien vertrok het gezelschap naar het idyllische dorpje Uikhoven, een deelgemeente van Maasmechelen. Onder een stralende zon en temperaturen van 16°C was het “wintergevoel” echter ver weg, maar zeker niet minder aangenaam.Via Oud-Rekem, het mooiste dorp van Vlaanderen, en de Zuidwillemsvaart ging het naar het natuurgebied Hochter Bamp in Neerharen (Lanaken). In deze strook tussen de Maas en de Zuidwillemsvaart huizen kuddes Gallowayrunderen en Konik paarden.
Iets voor het dorp Smeermaas bracht gids Marc de groep naar de halteplaats bij de Maasbocht in Herbricht. Hier trakteerde onze gids en z’n echtgenote alle wandelaars op heerlijke koek en diverse drankjes, waaronder een Diepenbeekse “Stroese” (jenever). Na de pauze ging het via het gehucht Herbricht en de paden in de (droge) winterbedding van de Maas terug naar de vertrekplaats Uikhoven.
Voor alle deelnemers bracht deze drie uur durende wandeltocht een geheel onverwachte, maar aangename zomerse start van deze zondag.

Mocht u interesse hebben om mee te wandelen of heeft u een suggestie om  een bepaalde wandeling te maken, contacteer dan de verantwoordelijke van Allekante.  Dat is Philip MAS en hij is te bereiken per e-mail : philip.mas@minfin.fed.be

Tekst en foto: Michel Salden
ALLEKANTE

Van voetbalwedstrijd tot schoenenophaling

Al meer dan 30 jaar is de Kring Allekante Limburg bezig met zaalvoetbal. Al enkele keren dit jaar speelde het team tegen een selectiegroepje van het Opvangcentrum Ter Dennen te Rekem (Lanaken). Dit opvangcentrum voor asielzoekers staat onder het beheer van het Rode Kruis.
 
De “versterkte” Allekante voetbalploeg tijdens de Sportdag op OC Ter Dennen op 25 april 2015
Op verzoek van de verantwoordelijke van het Opvangcentrum nam Allekante deel aan een Sportdag die op het domein Ter Dennen doorging op zaterdag 25 april ll. Op deze bijzondere dag haalden een aantal spelers van Allekante hun voetbalschoenen boven om het op het grasveld op te nemen tegen de bewoners van Ter Dennen.
In het duel werd het Allekante team versterkt met enkele OC-bewoners; uiteindelijk moesten zij de duimen leggen en eindigde de partij op een 5-4 uitslag.

Tijdens de wedstrijd van afgelopen zaterdag gebeurde het volgende. Een speler van Ter Dennen verliet het veld voor een wissel. Toen hij langs het terrein stond, deed hij z’n sportschoenen uit en een andere speler trok die schoenen toen aan om vervolgens het veld op te stormen.
Dit gebeuren ontlokte achteraf bij een Allekante-speler de reactie van: “Ik heb thuis nog een paar oude gymschoenen liggen die ik niet meer gebruik. Ik breng die schoenen naar hier.”
Naar aanleiding van deze situatie nam Allekante het initiatief om een mail te sturen naar al haar leden met het verzoek oude schoenen (gewone, sportschoenen, laarzen enz.) in te leveren, om ze naar het Opvangcentrum te brengen. De verantwoordelijke van OC Ter Dennen was erg blij met dit initiatief.

Tekst: Michel Salden
 
Om de transfers in dit uitgestrekte en dun bevolkte gebied te beperken, logeerden de Allekanters in 2 hotels: één in de Baskische hoofdstad Vitoria-Gasteiz en één in de kuststad Santander.

Vanuit de respectievelijke verblijfplaatsen stonden er excursies gepland naar Bilbao met het futuristische Guggenheim Museum en Pamplona, bekend van de “stierenloop” door de straten.
Onder een tropische zon (31°C) bezocht de groep  Burgos. Een stad  met een indrukwekkende en gigantisch kathedraal en heel veel passerende pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Verder waren er bezoeken aan de grotten van Altamira en de historische plaatsen Santillana en Comillas.

Op de terugreis naar België konden de 50 deelnemers een namiddag genieten van de immense stad Donostia-San Sebastian, vlakbij de Spaans-Franse grens.

Voor alle deelnemers was het zonder meer een uitzonderlijke ervaring om kennis te maken met dit groene en authentieke deel van Spanje… anders dan de costa’s.

Tekst en foto’s: Michel Salden
Allekante reist naar Noord-Spanje

Hebt u al gehoord van de Spaanse regio’s Cantabria, Navara en Eiskadi in het Baskenland? Of van de plaatsen Comillas en Vitoria-Gasteiz? Reisbrochures staan vol met aanbiedingen naar de Spaanse costa’s en prachtige plekken zoals Madrid, Sevilla en zelfs Benidorm.

Allekante ondernam van 14 tot 23 mei 2015  een trip naar Noord-Spanje; een groene regio die de Spanjaarden echt nog voor zichzelf willen houden, zo lijkt het.
Om twee uur in de namiddag, begonnen de geïnteresseerden te vissen. De supporters konden ondertussen gezellig genieten van een stukje taart met koffie of een biertje.
In de vooravond (17u) was de wedstrijd ten einde.

Winnaar Fons Droogmans, echtgenoot van Marina Thijs (Hulpkantoor Bilzen) haalde maar liefst 29 vissen boven. Marc Derwael (Opsporing Genk) werd tweede en het brons ging naar Patrick Renotte (KLAMA ABC Hasselt).

Na de prijsuitreiking was er, onder de deskundige leiding van Philippe Mas (TAW Hasselt), een kleine barbecue voorzien en werd er nog flink wat nagepraat.


Tekst: Kristien Vanalme
10de Vistornooi van VRIENDENKRING ALLEKANTE
Op zaterdag 26 september werd er onder een stralend zonnetje reeds voor de 10de maal een vistornooi georganiseerd voor en door vriendenkring ALLEKANTE en dat aan de vijver van collega Dominic Jackers in Kortessem.
Onze reis naar Polen
vlnr Patrick, Lou en Mattis
De recreanten van Allekante
Wie wil deelnemen aan wandelgroep?

Ook in 2019 waren onze wandelaars regelmatig op pad. De groep is iets kleiner geworden, maar toch nog actief.

Eén keer per maand op de zondagvoormiddag staat er een tocht op het programma in onze Limburgse provincie. Afgelopen jaar werd o.a. Het mooiste dorp van Vlaanderen, Oud-Rekem, bezocht.

Hebt u interesse, geef dan uw e-mailadres door aan de verantwoordelijke Philip Mas. Hij houdt u dan verder op de hoogte. Opgelet : de deelname is gratis en totaal vrijblijvend.
Contact met Philip via : mas.philip@skynet.be
Uitreiking van de Gouden Schoen 2019

Op 25 januari 2019 vond de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie plaats in café Mesjeu te Neerharen. Na een etentje, klaargemaakt door onze eigenste Nico, volgde de uitreiking van de Gouden Schoen voor de beide ploegen.

Eén team speelt elke donderdagavond een wedstrijd. Tot het andere team behoren de recreanten, die om de twee weken op vrijdagavond samenkomen in de sporthal te Rekem.

De uitslag was erg verrassend : bij het A-team werd het Yves Stockmans en bij de recreanten haalde het Arne Vanderstraeten. De trofee Corné Colley (ere-voorzitter) kwam toe aan Ronny Dresen.
V.l.n.r.: Ronny Dresen, Yves Stockmans en Arne Vanderstraeten
De recreanten en hun supporters in de sporthal te Rekem
V.l.n.r.: Ronny Dresen, Yves Stockmans en Arne Vanderstraeten
De recreanten en hun supporters in de sporthal te Rekem