65 jaar SCHAKEL
DE DOELSTELLING BLIJFT ALLEEN DE TECHNIEK VERANDERT
Beste Lezer,

Verschillende collega’s vroegen me de voorbije weken: “Zeg, er komt toch nog één  gedrukte Schakel ? Zou je daar dan niks speciaals van maken, een soort collector’s item?” Ook bracht ieder van hen een goed idee aan zoals een katern ontwerpen met alle voorpagina’s van De Schakel of een bundeltje met de mooiste foto’s van onze overheidsgebouwen… Hoe dan ook, ze hebben me flink aan het denken gezet en ik ben tot het besluit gekomen dat dit laatste gedrukte nummer het verhaal moest worden van de voorbije 64 jaar Schakel.

NIET omdat De Schakel ermee stopt, zoals ik in de wandelgangen al heb opgevangen. Laat ons dat nog even duidelijk stellen: “De Schakel begint net aan een nieuw hoofdstuk”.  We boren de nieuwste technische mogelijkheden aan om onze doelstellingen nog beter na te streven.

Daar hebben we verschillende redenen voor. We willen de douanier en zeker ook de mens achter de ambtenaar nog meer belichten. Zeker in deze tijd van onophoudelijke vernieuwing en reorganisatie wordt ons geduld en onze flexibiliteit serieus op de proef gesteld en ieder van ons kan wat aanmoediging best gebruiken. We kunnen ons in De Schakel gaan wentelen in zelfbeklag maar brengt dat werkelijk aarde aan de dijk? Als je De Schakels van de voorbije 64 jaren erop naleest, sta je versteld van hoe veerkrachtig wij als douaniers zijn of dacht je echt dat we aan ons proefstuk zijn? Door juist te focussen op de opmerkelijke resultaten die ieder van jullie steeds weer weten neer te zetten, versterken we de positieve spirit waarvoor ons korps net zo bekend is en waar andere administraties ons echt wel voor benijden.

Toegegeven ook de redactie van De Schakel heeft enkele nachten wakker gelegen toen ze het nieuws te horen kreeg dat ze niet langer kon rekenen op de financiële steun van de dienst Welzijn, maar we hebben ons herpakt. Wij gaan samen met jullie voor de digitalisering van ons blad. Jullie berichten kunnen veel sneller verspreid worden. Er kan onbeperkt gebruik gemaakt worden van kleuren en illustraties en dat alles gratis en voor niks! Juist omdat de financiële middelen steeds een zwakke schakel zijn geweest, hebben we gekozen voor een digitale toekomst, waarin geld en vooral het tekort eraan minder zal drukken op onze werking.

Maar, daarmee houdt het niet op! Dankzij de goodwill van onze administrateur-generaal, de heer Noël Colpin krijgt onze website een link op Intranet zodat we gemakkelijk bereikbaar zijn voor álle douaniers. Een jarenlange droom van de Schakelredactie die werkelijkheid wordt, waarvoor onze oprechte dank.

Dus wij hopen, lieve lezers, dat wij er met de hulp van jullie tips en de modernste technieken nog meer maar vooral beter kunnen zijn voor jullie.
Alvast van harte dank voor de steun

Voor de hele redactie
Ann
Hoofdredactrice