Raman-toestel
Het Narcoticateam van Team Opsporing Antwerpen wist beslag te leggen op 275 kg cocaïne in de Waaslandhaven.
De aanvoer van drugs groeit onverminderd voort in coronatijd. Dit jaar alleen al werden er 19.221,510 kg cocaïne en 497,600 kg hasj in beslag genomen.
Vanwege de veiligheid vernoemen we hier uiteraard geen namen, maar één van de betrokken collega’s was wel meteen bereid ons wat meer te vertellen over hoe de zaak verliep:
Op basis van risicoanalyse wachtten we de verdachte container op die per schip zou toekomen uit Brazilië op kaai 1742. Onmiddellijk na lossing uit het zeeschip lieten we de container in de vrijzetzone plaatsen, zodat we de gelegenheid kregen om de inhoud te onderzoeken.

We vermoedden ook dat het over een rip-off ging, de meest gebruikte methode om drugs te smokkelen. De verdovende middelen worden dan meestal in sportzakken tussen de legale vracht in een container geplaatst, zonder dat de afzender en de bestemmeling op de hoogte zijn. Bij een rip-off kan de hoeveelheid verzonden cocaïne oplopen tot 1.500 kg.

In zo’n geval is het voor ons héél belangrijk de goedbetaalde 'uithalers' vóór te zijn die ook op de loer liggen om de zakken zo vlug mogelijk uit de container te halen. Uithalers zijn personen die zich laten betalen door drugsbendes om mee te werken aan dergelijke malafide praktijken.

Deze keer arriveerden we als eersten bij de container. We vonden meteen 7 volledig ingetapete pakken drugs bovenop de legale zending koperen platen, aangegeven als kathodes.

Een veldtest bevestigde direct ons vermoeden dat het hier ging om cocaïne. Later, zodra de drugs veilig opgeborgen waren, deden we nog een extra test met het Raman-toestel. Dit is een gesofisticeerd en goedwerkend toestel om verschillende drugs te identificeren.

De inbeslaggenomen cocaïne wordt natuurlijk zo vlug mogelijk weggebracht naar een veilige plaats, meestal onder begeleiding van collega’s van onze diensten of die van het Bewakingsteam, maar eventueel ook door de Scheepvaartpolitie.

"Bij een rip-off is het belangrijk de uithalers vóór te zijn"


"7 volledig ingetapete pakken drugs bovenop de legale zending"
Gelukkig hebben we zelden problemen om hiervoor volk te vinden, omdat de collega’s op het terrein, van de eerste tot de laatste, bijzonder gemotiveerd.

In elk pak zaten 35 à 37 rechthoekige, samengeperste blokken drugs van ongeveer 1,100 kg cocaïne. In totaal dus 275 kg cocaïne.
Ieder blok droeg ook een logo. Dat is het merkteken van de organisatie, een herkenningsbewijs zeg maar. In deze partij vonden we er twee verschillende
.
De procedure schrijft voor dat we de pakketten met hetzelfde logo moeten wegen. Bovendien moeten er van de drugs per logo een bepaald aantal stalen genomen worden om neer te leggen bij de griffie.

Wij stellen meestal het aanvankelijk proces-verbaal op, samen met de navolgende pv’s (voor de beschrijving, de staalname, de neerlegging, de vernietiging…) indien nodig. Dat proces-verbaal zenden we naar het parket bevoegd over de zaken die wij vastgesteld hebben.

Misschien is het voor jullie ook wel interessant om te weten dat pv’s, foto’s en stalen bij een inbeslagname op de linkeroever van de Schelde moeten doorgestuurd worden naar het parket van Dendermonde. Daar waar een inbeslagname op de rechteroever moet overgemaakt worden aan het parket van Antwerpen. Dat komt wellicht wat vreemd over omdat het toch allemaal gaat over hetzelfde Havengebied in Antwerpen… Maar het gaat hier wel om twee verschillende gerechtelijke arrondissementen en die hebben verschillende substituten.

De straatwaarde van de partij werd berekend op 14 miljoen euro. Het onderzoek wordt verder gezet en hopelijk kunnen de overtreders alsnog geklist en gestraft worden…”


N.v.d.r. Dat hopen wij met jullie samen.
Van harte gefeliciteerd in ieder geval.
 
 
 
275 kg cocaïne in beslag genomen in Waaslandhaven

Collega's van de eerste tot de laatste gemotiveerd

Tekst en foto’s: in samenwerking met het Narcoticateam waarvoor onze oprechte dank

 
 

Raman-toestel